
De Keiheuvel is Balen is één grote zandwoestijn, hier krijg je een prachtig voorbeeld van hoe de Kempen er meer dan 1000 jaar heeft uitgezien, zand, zand en nog eens zand, met daartussen vele heidegronden en duinen.

De Visbeekvellei en de Warandevijver in Lille is een groot natuurdomein met één grote vijver, tientallen kleine vijvers, heidevelden, wandelpaden met los zand, bossen, graslanden, duinen. Je kan er makkelijk een hele namiddag rondlopen.

De Hoge Rielen in Kasterlee heeft mooie herstelde heidevelden met los duinzand als ondergrond, lichtrijke bosdreven, met heide bezaaide duinen, maar ook bossen met naald- en loofbomen, 9 km aan betonwegen (autovrij uiteraard) en nog eens 9 km aan zandpaden. Vroeger een (verboden) Brits militair domein, nu één van de mooiste natuurparken van de Kempen.

De duinen van de Hoge Rielen in de maand augustus wanneer de purperen heide in bloei staat.

De Lovenhoek in Vorselaar is een groot natuurdomein dat bestaat uit een nat broekbos met smalle bospaden, loofbossen, weilanden met mooie vergezichten, heides en brede zandwegen zoals op de foto.

De Hertberg in Herselt is een groot bos, gelegen op de plaats waar de Zuiderkepen een heuvelachtig karakter krijgt. Ook het bos is heuvelachtig, kent zandpaden met los duinzand, enkele kleine vijver, loof- en naaldbomen.

De Hellekens in Herentals is een parkbos gelegen aan de rand van het stadscentrum, de Kleine Nete stroomt er dwars doorheen. Je kan langs de Nete wandelen, onder de stadsring door naar Hellenkens-Oost waar je kan genieten van mooie vergezichten.

De Trappistenbossen is een groot bos achter de abdij van de Trappisten in Westmalle. Middenin het bos ligt een groot droogstaand ven, het Zandven, met een doorsnee van 380 meter, het is nu één groot rondgaan grasveld, je kan er helemaal rondlopen. Verder zijn er ook nog duinen en lichtrijke dreven (foto).

Het Blak in Beerse is een erg mooie vijver omgeven door een even aantrekkelijk bos, de Blakheide. De vijver heeft een doorsnee van 700 meter, het bos (met heideveld) bestaat uit brede zandwegen. De vijver is een uitgegraven kleiput en erg diep. Op één plaats kan je de steile helling afdalen tot aan het water. Zwemmen streng verboden.

Een prachtige lichtrijke wandeldreef die dwars doorheen de Blakheide loopt, rechts ligt de grote vijver (het Blak), links het heideveld.

De Dekshoevevijver in Geel-Ten Aard ligt pal naast het Kempens Kanaal. Het is één grote vijver maar door de aanleg van aarden dijken is ze onderverdeeld in 8 kleinere vijvers. Het is de populairste visvijver van de Kempen. Je kan er helemaal rondwandelen en er nog een stukje kans het Kempens Kanaal bij doen. Er is een cafetaria met buitenterras.

Deze foto toont de Korhaan een deelgebied van Landschap De Liereman waar je (gedurende de maanden augustus en september) dwars doorheen de purperen heide kan lopen. Het hoofdstuk over Landschap De Liereman telt 27 pagina's, met vele foto's.

Op de voorgrond de Kleine Klotteraard met daarachter de Grote Klotteraard, het grootst ven van het Turnhoutse Vennengebied, foto genomen vanop de 12 meter hoge uitkijktoren. Het hoofdstuk over het Turnhoutse Vennengebied telt 45 pagina's (het grootste hoofdstuk van het boek) met vele foto's. Er valt dan ook veel over te vertellen en er is veel te ontdekken. Het Vennengebied bestaat in feite uit 10 afzonderlijke domeinen die al dan niet aan elkaar grenzen en via zandpaden met elkaar in verbinding staan. In totaal goed voor zo'n 1.100 ha aan natuur-en stiltegebieden.

De Toeristentoren in de Bosbergen in Herentals. Deze 24 meter hoge uitkijktoren staat op de hoogste heuvel van de 7 km lange Kempense Heuvelrug (tussen Lichtaart en Herentals). Toch wel opmerkelijk dat deze prachtige uitkijktoren (met cafetaria) en het bijhorende duinenmassief nog steeds onbekend is bij vele Kempenaars, met mijn boek probeer ik daar verandering in te brengen. Het hoofdstuk over de Kempense Heuvelrug telt 17 pagina's (met vele foto's). De heuvelrug bestaat uit diverse duinentoppen, zandpleinen met los duinzand, bossen, een grote vijver, 2 parkings, een camping en vele zandpaden al dan niet met los duinzand. Alles is aanwezig om hier een hele dag rond te lopen.

Nog meer uitkijktorens? Je vindt ze overal in de Kempen. Deze 37 meter hoge SAS 4 Toren staat op de plaats waar 4 kanalen samenkomen in één kom. De top biedt een prachtig uitzicht op 3 grote Molse Meren, de 4 kanalen, het kanalenkruispunt en de ondoordringbaar lijkende Kempense Bossen van Mol-Postel. Op de gelijkvloers is een klein museum ondergebracht over de kanalen, buiten ligt er een kleine speeltuin ... alles gratis !

Moet er nog zand zijn? Zo typisch voor de Kempen, lange zandwegen met los duinzand. Het bos links is de Luikgestelde Heide in de Bossen van Postel, het bos rechts vormt de Nederlandse Kempen. Deze zandweg (de Grensweg) ligt immers pal op de Belgisch-Nederlandse grens. Het hoofdstuk over de Bossen van Postel telt 21
pagina's met vele foto's.

Deze lange loopbrug loopt dwars doorheen de Postelse Bossen naar de Lange Linneput, een erg mooie vijver waar vele watervogels huizen. Jammer dat weinigen deze mooie loopbrug niet weten te vinden. De lezers van mijn boek gaan het wél vinden en kunnen genieten van het prachtige uitzicht aan het uiteinde over de Lange Linneput die helemaal is omgeven door een rietgordel en bossen ... een prachtig stukje Kempense natuur.

Het mooiste kanaal van Vlaanderen! Het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is door de jaren heen razend populair geworden bij fiets- en wandelliefhebbers. Aan beide oevers ligt een jaagpad, een stiltegebied bij uitstek ! Waarom en wanneer deze en de andere Kempense kanalen werden aangelegd is eveneens uitgelegd in mijn boek, met foto's. Deze foto werd genomen op de veel gebruikte voetgangersbrug aan het uiteinde van de Laguitstraat in Turnhout.

Wandelroutes hoeven niet altijd over zandwegen te voeren, hier in de Hoge Vijvers in Arendonk kan je over het gras lopen. Het hele naaldbos is ruim 1.000 ha groot, het bos dat toegankelijk is telt 515 ha, de rest is in privé-bezit. Maar geen nood da's nog groot genoeg voor een lange deugdoende wandeling in een prachtig stiltegebied waar je geruisloos de grens met Nederland binnenwandelt. Daar geen bossen meer maar wél open ruimten en kleinere natuurreservaten als het Zwartven, het Beleven en veel fietstoeristen. Het hoofdstuk over de Hoge Vijvers telt 6 pagina's.

De Blakheide in Beerse is nog zo'n verbogen pareltje van de Kempense natuur en eveneens onbekend bij het grote publiek. Het is een klein wandelbos met één centrale wandeldreef (hier moet je dus geen schrik te hebben om verloren te lopen). Aan de rand van het bos ligt deze grote vijver het Blak, een oude ontgonnen kleiput (de grootste van de Kempen) waar vele watervogels huizen. De 'put' ligt zo'n 4 meter onder het wandelpad en biedt prachtige vergezichten. Aan de vogeluitkijkwand kan je naar het water afdalen. Aan de andere kant van de weg ligt de Pomp en Poelberg, nog een oude kleiput. Deze is een stuk kleiner maar wel dieper, ze ligt 6 meter onder het wandelpad, let op dat je er niet invalt, je geraakt er niet meer uit! Het hoofdstuk over de Blakheide en Pomp en Poelberg telt 5 pagina's.

Nog een foto van Landschap de Liereman (ook de eerste foto is van de Liereman), op die foto zie je een kurkdroog heidelandschap, hier echter zit je in een moeraslandschap. Tijdens perioden met veel regen wordt dit deel uitzonderlijk afgesloten omdat er geen doorkomen is omwille van de modder. Het is in feite één groot moerasbos waar je overal (behalve in de zomer) waterplassen, modder en slijk tegenkomt. Knuppelpaden zorgen ervoor dat je voeten droog blijven. Er liggen echter ook nog enkele vennen, deze op de foto is de grootste, vanop de 10 meter hoge uitkijktoren heb je er een prachtig zicht op, evenals het ernaast liggend ven en het rietmoeras. Toppertje !

Links bos, rechts bos en middenin een groot grasveld, dit was nog niet zo lang geleden een ... vliegveld te midden van een groot bos. De startbaan werd verwijderd (een huzarenwerk) en het oorspronkelijke 'goor' weer in ere hersteld, uniek in België. Dit is nu een één km lang grasveld met heischrale grassen, heide en (bij regenweer) kleine vennetjes. De Eksterheide ligt goed verstopt in Beerse, een 170 ha groot wandelbos met moerassen, enkele venen, droge zandgronden, lage duinen, bossen en het grote uitgestrekte grasveld waar je over mag wandelen. Er lopen konikpaarden vrij rond. Het kleinere bos de Gemeenteheide en het moerasbos de Duivelskuil gaan hier geruisloos in elkaar over. Deze 3 domeinen tesamen tellen 7 pagina's in mijn boek (uiteraard met vele foto's)

Zand, zand en nog eens zand ... het goud van de Kempen. Dit is de Konijnenberg, een 700 meter lange duinenrug pal in het centrum van Vosselaar. Het is nog een overblijfsel van de kilometerslang sikkelvormige duinenrug die lag van Malle over Lille en Gierle tot Vosselaar. Ook de Rollekesbergen in Gierle en de Zwartgoorheide in Vosselaar maakten daar deel van uit (ook beschreven in mijn boek). Deze 36 meter hoge Konijnenberg is grotendeels bebost met nog 2 zandverstuivingen. Je kan er een korte wandeltocht over en rondom maken, een ideale uitstap voor kleine kindjes. Het hoofdstuk over de Konijnenberg telt 2 pagina's.

De E3 Vijver is een 25 ha grote voormalige zandwinningsput die nu dienst doet als zeil-en surfvijver. Het maakt deel uit van het 50 ha grote Domeinbos De Melle in Turnhout. Op de vijver leven vele watervogels. Je kan de vijver helemaal rondwandelen. De geschiedenis van het domein wordt in 3 pagina's uitgelegd in mijn boek.

De Goorvijver is nog zo'n onbekend Kempense pareltje, het ligt te midden van bosreservaat De Goorbossen in Retie. Je kan de vijver helemaal rondlopen, genieten van de mooie uitzichten, de watervogels, de bossen en een heideveld. Aan de rand van het domein ligt de Collateur (of de Gracht), een pittoresk 19de eeuws afwateringskanaaltje om de onvruchtbare Kempense gronden te bevloeiien waarvan je haar loop ook kan volgen. Meer informatie in mijn boek,
3 pagina's.

De 7 km lange Kempense Heuvelrug is voorzien van verschillende duintoppen, dit is er zo één, de Grote Springberg ligt te midden van een groot wandelgebied. De zandvlakte wordt gebruikt als speelplein door jongerengroepen die hier naar hartenlust kunnen ravotten.

De voorbije 20 jaar werden in diverse Kempense bossen stukken bos gekapt om de heide te laten wederkeren, dit valt niet altijd bij iedereen in goed aarde ... maar als je achteraf het resultaat ziet. Ook op de Kempense Heuvelrug werden kleine stukken bos gekapt waarna het heuvelachtige hiedelandschap en de zandgronden weer zichtbaar worden, mooi toch. Hier zie je de Witte Bergen, een prachtig golvend wandelgebied.

De Gewestbossen van Ravels is een 830 ha groot bijna ondoordringbaar wandelbos, uitgezonderd deze open ruimte waar alle bomen werden gekapt zodat de 3 aldaar gelegen vennen (vijvers) weer tevoorschijn kwamen te midden van een heidevlakte. Alweer een prachtige stukje Kempense natuur, je kan deze open vlakte helemaal rondlopen. Dit grootste bos van Vlaanderen werd ontworpen op de tekentafel op een enorm voormalig heideveld. Het hoe en waarom vindt je in mijn boek uitgelegd over 8 pagina's. Hier kan je kilometers in het bos rondlopen zonder iemand tegen te komen ... over rust gesproken !

Hier zijn we weer ... het goudgele zand van de Kempen !
Je ziet het niet op de foto maar dit is wel degelijk de top van de Hoge Mouw duin in het duinenmassief de Hoge Mouw in Kasterlee. Deze 37 meter hoge top bestaat uit een zandplateau. In het duinenmassief de Hoge Mouw liggen 4 grote duinen die zo'n 400 meter lang zijn, je mag ze allemaal beklimmen. Het hoofdstuk over de duinen van Kasterlee, telt 10 pagina's.

Het natuurreservaat Klein Kuylen (één van de deelgebieden van het Turnhoutse Vennengebied) is amper 19 ha groot. Net voorbij de ingang liggen 3 bloemrijke graslanden, daarna loop je het kleine bos en lijk je terecht te zijn gekomen in een mini-oerwoud. Totaal onbekend bij het grote publiek, maar jij kent het kleine reservaat nu en kan er genieten van een prachtig stukje Kempense natuur. Het riviertje de Aa stroomt er dwars doorheen. Het ligt tegenover de Kleine Engelandhoeve. Alle informatie hierover in 4 pagina's.

Het Bels Lijntje is de mooiste fietsroute van de Antwerpse Kempen, het voert van noord naar zuid dwars doorheen het Turnhoutse Vennengebied. Maar wat was deze nu erg populaire fietsroute vroeger? Dit is uitgelegd over 3 pagina's. Langs dit groene fiets- en wandelpad ligt Klein Kuylen en 3 vennen: het Haverven, Kleine Klotteraard, Grote Klotteraard en de uitkijktoren. Het fietspad voert van Turnhout naar Baarle-Hertog (en verder tot Tilburg) waar je je tegoed kan doen van een deugddoend terrasje en zo weer terug.

De Ronde Put in Mol-Postel is het enige officiële erkende natuurreservaat van de Postelse Bossen. Het bestaat uit een grote vijver (de Ronde Put, foto), een kleinere vijver (de lange Linneput), graslanden en bos. De vijver staat volledig ten dienste van de watervogels, je mag er dus niet zwemmen, pootje baden, met een bootje in of vissen ... je mag wel genieten van de mooie uitzichten.

Het Turnhoutse Vennengebied (1.150 ha groot) bestaat voornamelijk uit open ruimten, maar toch zijn er ook nog kleine bossen te vinden. De Nieuwe Bossen is zo'n bos dat voor de verandering eens niet wordt gedomineerd door naaldbomen maar door loofbomen. Het is zoals je ziet weelderig bebost en bezit ook nog 3 kleine bosvennen waarvan er 2 in privé-bezit zijn, het erg mooie Peerdsven echter staat wél open voor publiek. Dit is al sinds 1970 een beschermd natuurreservaat.

Het Prinsenpark in Retie is van oorsprong een koninklijk domein, de koninklijke familie had hier veel grond in bezit en was uiteraard niet toegankelijk voor publiek, nu wél. Er waren plannen om hier een groot jachtslot te bouwen, maar dat werd nooit uitgevoerd. Nu bestaat het domein (228 ha) deels uit bos en deels uit open ruimten, er liggen maar liefst 5 mooie parkvijvers op het domein waar je vele watervogels kan waarnemen. Hier zie je de Gertrijvijver met twee uitkijkplatformen en een vogelkijkwand die mooie uitzichten bieden op de vijver. Het Prinsenpark heeft met zijn weelde aan boomsoorten een parkachtige uitstraling met brede wandelpaden. Een perfecte plaats voor een namiddagje uit

De Lilse Bergen kent iedereen, maar wist je dat achter dit recreatiedomein een groot bos ligt met duinen en nog een grote vijver, de Warandevijver. Het is een prachtig wandel- en fietsdomein. De Rollekesbergen is een duinenrug met enkele pittige kuitenbijters. Deze duinen liggen goed verstopt in het naaldbos tussen de Lilse Bergen en de Warandevijver. Ook daar heb ik een hoofdstuk aan gewijd.

Nog meer duinen? Die kan je vinden in de Zwartgoorheide (Vosselaar). Het 40 ha grootte groendomein bestaat uit een centrale wandeldreef met links een 'vlak' bos met middenin een groot grasveld (waar je over mag lopen) met een hersteld ven, rechts liggen (lage) duinen in een dicht begroeid naaldbos met smalle paadjes die je het gevoel geven alsof je in een groot dennenbos aan het wandelen bent. Deze Zwartgoorheide is onbekend bij het grote publiek, maar wél een aanrader voor diegenen die op zoek gaan naar een kleiner wandeldomein. 3 pagina's besproken in mijn boek.

De uitgestrektheid van het Turnhoutse Vennengebied, dit is het landschap achter de Grote Klotteraard (een groot ven)met prachtige vergezichten, graslanden, weidelanden en achteraan het bos van de Kampheide. Dit is hét stiltegebied van de Turnhoutse regio, hier hoor je helemaal niets behalve de fluitende vogels. De lange, brede, rechte zandwegen maken het ook een fietsparadijs voor mountainbikers. Alle 10 deelgebieden van het 1.150 ha grootte Vennengebied heb ik in mijn boek uitgebreid beschreven.

Verborgen pareltjes ... je hebt ze maar voor het uitkiezen in de Turnhoutse Kempen. Dit is Den Doolhof, compleet onbekend bij het grote publiek, de kans is groot dat je dit bos helemaal voor jezelf hebt. Ooit werd hier naar klei gedolven, vandaar de oneffenheden, de wandeldijk, de aanwezige poelen en nog één grotere kleiput volgelopen met water, gelegen pal naast het kanaal Dessel-Schoten. Let ook op de varens die hier alom aanwezig zijn, deze mooie groene planten zijn miljoenen jaren oud ! Dit is nu eens geen door-de-mens-aangeplant-bos maar een creatie van de natuur zelf, erg zeldzaam in de Kempen. Dit hoofdstuk telt 3 pagina's.

De Kleine Nete is niet alleen de properste rivier van Vlaanderen, maar ook de mooiste van de Antwerpse Kempen. Hier in Kasterlee kan je een erg mooi wandeling maken langs beide oevers. Er voert een voetgangersbrug over en er ligt een stuw, beide bieden mooie, fotogenie-ke uitzichten. 2 pagina's gaan over dit romantisch riviertje
Maak jouw eigen website met JouwWeb